IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разочароващи икономически данни потопиха борсата в САЩ с над 2%

По-лоши от очакваното данни за пазара на труда и фабричните поръчки понижиха основните борсови индекси

19:18 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разочароващи икономически данни потопиха борсата в САЩ с над 2%

Основните индекси на щатските борси започнаха новото тримесечие с остри понижения, след като броят на американците, които са останали без работа през изминалата седмица, се оказа по-голям от очакваното, а индексът на бизнес активността в производствения сектор изненадващо се понижи.

Инвеститорите предпочетоха да заемат предпазливи позиции в очакване на утрешните данни за безработицата в най-голямата икономика на света през септември. Те пренебрегнаха новината, че планираните продажби на жилища и потребителските разходи са се увеличили през август.

Индексът на 30-те най-ликвидни компании Dow Jones IA се понижи с 2,09% до 9 509 пункта. По-широкият S&P 500 отстъпи с 2,58% до 1 030 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, загуби 3,06% до 2 057 пункта.

Преди началото на сесията стана ясно, че разходите на американските потребители са отчели най-силния си ръст за последните осем години през август, а приходите им са се увеличили за трети път през последните четири месеца.

Отделни данни на Бюрото за трудова статистика обаче показаха, че броят на американците, които са останали без работа през миналата седмица, се е повишил до 551 хил. души, което е първото увеличение за последните четири седмици.

Броят на трайно безработните лица се е понижил със 70 хил. до 6,09 млн. души, a планираните от големите американски компании съкращения намаляват с 13% на месечна база през септември до 66 хил. и са с 30% по-малко спрямо същия месец на 2008 г.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви днес, че в САЩ трябва да съществува широк кръг от финансови регулатори, който да наблюдава системните рискове в икономиката, защото не може само Федералният резерв да се грижи за това.

Щатската компания за мрежово оборудване Cisco съобщи, че ще закупи норвежкия производител на оборудване за видео конференции Tandberg за 17,2 млрд. норвежки крони (3 млрд. долара) в брой. След новината книжата на компанията поевтиняват с 0,8% до 23,34 долара за акция.

*Информацията е актуална към края на американската сесия в 23 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 01.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още