IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Залезът на автомобилната марка Saturn ще остави 13 хил. в САЩ без работа

Известният автомобилен състезател от Наскар Роджър Пенске изненадващо оттегли своето предложение за покупка

17:13 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Saturn Sky, Снимка: www.saturn.com
Saturn Sky, Снимка: www.saturn.com

Американската автомобилна компания General Motors ще се прости с още една от своите марки – Saturn, след като единственият потенциален купувач, в лицето на известния автомобилен състезател от Наскар Роджър Пенске, изненадващо се отказа от сделката в самия край на преговорите между неговата верига за продажба на автомобили Penske Automotive Group и автомобилния концерн.

Сега пред General Motors остава единствено възможността да закрие марката Saturn колкото се може по-скоро, както направи с Oldsmobile през 2004 г. Същата съдба ще сполети и една от най-популярните марки на автомобилния гигант – Pontiac. Залезът на Saturn ще остави около 13 хил. американци без работа и ще засегне около 350 търговски представителства в страната.

Марката Saturn е създадена от General Motors през ноември 1983 г. с идеята да се превърне в една различна автомобилна компания. Масовото производство на автомобили Saturn обаче започва едва през 1990 г., като основната цел на General Motors е била чрез Saturn да се конкурира по-успешно с все по-популярните в Щатите японски автомобилни марки, предаде AP.

Въпреки че Saturn намира много верни последователи на вътрешния пазар, марката никога не успява да излезе на печалба и през 2009 г. се превръща в един от най-лошите активи на General Motors. След като компанията изпадна в затруднено положение, ръководството й започна да търси купувачи на Saturn и през юни постигна предварително споразумение с Роджър Пенске.

Той обаче изненадващо е оттеглил своето предложение за покупка днес, защото не е успял да открие компания, която да произвежда автомобилите на Saturn, след като General Motors преустанови производството им в края на 2011 г. Именно през тази седмица се е очаквало сделката между General Motors и Penske Automotive Group да бъде финализирана.

От Penske Automotive Group уточняват, че е малко вероятно преговорите да бъдат подновени. Без наличието на компания, която да произвежда съществуващите модели на Saturn след 2011 г., покупката на Saturn е прекалено рискова, а проектирането на нови превозни средства за същата марка, които да отговарят на американските стандарти, може да отнеме няколко години.

Сред компаниите, които са дали своя отказ на Роджър Пенске, е и френският автомобилопроизводител Renault. Засега не става ясно каква е била предложената от Пенске цена за покупката на Saturn.

Тази седмица донесе и още едно разочарование на General Motors. Само шест седмици след старта на продажбите на нови коли в сайта на eBay General Motors се отказа от инициативата. Според обясненията на компанията продажбите по интернет не се оказали толкова големи, колкото се е очаквало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още