IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ очаква 3,1% растеж през 2010, Азия е начело на възстановяването

Според МВФ китайската икономика ще нарасне с 9% през 2010 г., а тази на Индия - с 6,4%

13:57 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ очаква 3,1% растеж през 2010, Азия е начело на възстановяването

Международният валутен фонд (МВФ) отново коригира нагоре своята прогноза за световния икономически растеж през следващата година. Организацията смята, че мерките за борба с кризата на стойност повече от 2 трлн. долара и увеличаването на потреблението в Азия ще извадят световната икономика от най-лошата й рецесия от Втората световна война досега.

Според МВФ световната икономика ще нарасне с 3,1% през 2010 г., което е повече от юлската прогноза за ръст от 2,5% на годишна база. Китайската икономика ще нарасне с 9%, а тази на Индия с 6,4%. Междувременно БВП на Япония ще се увеличи с 1,7%, а този на САЩ и еврозоната – със съответно 1,5% и 0,3%. Възстановяването обаче ще бъде бавно и продължително.

Базираната във Вашингтон организация прогнозира още, че световната икономика ще се свие с 1,1% през тази година, което е по-малко в сравнение с обявения по-рано през тази година спад на БВП от 1,4%. Развитите икономики ще запишат най-силен годишен спад в размер на 3,4%, докато групата на нововъзникващите пазари ще увеличи своя БВП с 1,7%.

В САЩ, където кредитната криза започна през 2007 г., МВФ предвижда икономиката да се свие с 2,7% през тази година, предаде Bloomberg. Очакваният sпад на БВП в еврозоната и Япония е доста по-голям и възлиза съответно на 4,2% и 5,4%.

Според МВФ с възстановяването на икономиката, основното предизвикателство пред правителствата през следващата година ще бъде въпросът кога да започнат да повишават базовите лихвени проценти и да отменят мерките за подкрепа на финансовата система и икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 27.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още