IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първата октомврийска сесия донесе спад на азиатските борси

Най-силни днес бяха пониженията на борсите в Япония и Южна Корея, докато пазарът на ценни книжа в Китай и Хонконг бе затворен

12:08 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първата октомврийска сесия донесе спад на азиатските борси

Първата борсова сесия през октомври донесе понижения на повечето индекси в азиатския и тихоокеанския регион, след като планираните от големите японски индустриални компании инвестиции отчетоха рекорден за последните 26 години спад от близо 11%, а продажбите на дребно в страната се понижиха за 12-ти пореден месец.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, губи 1,2% до 116,55 пункта. Това е първото му понижение за последните три сесии. През изминалото тримесечие индексът нарасна с 14%, а спрямо петгодишното си дъно от началото на март борсовият измерител се е повишил с 65%.

Най-силни днес бяха пониженията на борсите в Япония и Южна Корея. Пазарът на ценни книжа в Китай и Хонконг бе затворен поради честването на 60-годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 отстъпи с 1,5% до 9978,6 пункта. С толкова се понижи и по-широкият Topix, който приключи сесията на ниво от 896,1 пункта. Днес стана ясно, че индексът на бизнес доверието в Япония се е повишил за второ поредно тримесечие, но продажбите на дребно и планираните от големите производствени компании инвестиции намаляват.

Търговията на южнокорейската борса, която записа най-силен ръст през изминалото тримесечие, премина на отрицателна територия, като индексът на стоте най-ликвидни компании KRX 100 се понижи с 1,7% до 3489,5 пункта в края на днешната сесия. Това се дължи отчасти на поскъпването на корейския вон спрямо долара, което оскъпява износа на местните компании.

Корейският вон се превърна в най-добре представящата се валута спрямо щатския долар през септември, като поскъпна с близо 6%. По време на днешната валутна сесия той достигна най-високия си курс спрямо щатската валута за последните 12 месеца. Причина за това стана новината, че през септември износът на Корея отчита най-слабия си спад за последната година.

Настроенията на борсите в тихоокеанския регион бяха смесени. На борсата в Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,9% до 4701,1 пункта, след като стана ясно, че пшеницата, никелът и алуминият, които са основни компоненти в износа на страната, продължават да поевтиняват през септември. Междувременно новозеландският индекс NZX 50 добави 0,7% до 3183,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още