IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке: Не бива само Фед да се грижи за икономическите рисковe

Председателят на институцията смята, че трябва да има широк кръг от финансови регулатори, които да наблюдават икономиката

10:50 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Не бива само Фед да се грижи за икономическите рисковe

САЩ имат нужда от широкообхватна система от финансови регулатори, които да се грижат за наблюдението на системните рискове в икономиката, тъй като не може само Федералният резерв да се грижи за това. Такова е мнението на председателя на институцията Бен Бернанке.

Днес се очаква Бернанке да говори пред Конгреса относно въпросите за регулация на пазарите. Неговите предварителни бележки, по които ще се придържа в изказването си, бяха разпространени от агенция Ройтерс.

В допълнение на широката база от надзорни органи, всички систематично важни финансови институции би трябвало да бъдат обект на регулация от консолидиран орган. Това трябва да се случва независимо дали финансовите институции притежават банки или друг тип бизнес, смята Бернанке.

Изказването на Бернанке идва на фона на нарастващ скептицизъм в Конгреса относно предложението на администрацията на Обама на Фед да бъде дадена безапелационна водеща роля в управлението на системния риск за икономиката съвместно с междуведомствен съвет. Във въпросния съвет би трябвало да попаднат представители на всички надзорни институции.

Самият Бернанке набляга на това, че подобен съвет е от изключителна важност, особено що се отнася до разкриването на широк обхват от рискове за създаване на нерационалности и балони в различни сектори.

„За целите на ефективността и отчетността консолидирания надзор над отделните компании, независимо дали са или не систематично важни, е много по-добре да се създаде единна агенция“, смята Бернанке.

„Въпреки това обаче по-широката задача по мониторинг и въздействие върху системните рискове, които могат да възникнат от взаимодействието на различни видове финансови институции и пазари – както регулирани, така и нерегулирани, може да надхвърля капацитета на един-единствен регулатор“, предупреждава Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още