IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се изстреля с над 5%

Черното злато поскъпна рязко заради неочакван спад в запасите от бензин в САЩ

08:51 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се изстреля с над 5%

Цената на петрола реагира бурно на вчерашните данни за запасите от бензин в САЩ. Те показаха изненадващо голям спад, съчетан със силно понижение на вноса вноса на петрол в страната.

Това доведе до масирани покупки е петролът с доставка през ноември поскъпна с цели 5,8 на сто (3,90 долара) до 70,61 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Така суровината приключи над 70 долара за барел за пръв път от 22 септември досега.

Благодарение на вчерашния си ръст петролът заличи целия си спад за изминалото тримесечие, като дори успя да завърши с тримесечно поскъпване от 1 на сто. Само за септември пък черното злато повиши цената си с 0,9 на сто.

Данните, които стреснаха трейдърите, показаха спад на запасите от бензин от 1,6 млн. барела за изминалата седмица. В същото време обаче търсенето на бензин е нараснало с 3,8 на сто до 9,13 млн. барела на ден, а вносът му се е свил с цели 17 на сто на годишна база до 851 хил. барела дневно, предава Market Watch.

През нощта започна прибиране на печалби и котировките на петрола отстъпиха с 1 на сто до 69,91 долара за барел в часовете на електронна търговия на борсата в Ню Йорк.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент с доставка през ноември поскъпна с 5,5 на сто до 69,07 долара за барел. Това бе най-големият ръст от 16 септември. Тази сутрин брентът се котира по 68,46 долара за барел, или с 0,9 на сто по-малко от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още