IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данните за заетостта понижиха щатските индекси

Трите основни борсови индекса се понижават с повече от 1% в началото на сесията

17:49 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Данните за заетостта понижиха щатските индекси

Основните борсови индекси в САЩ се понижават с повече от 1% в началото на днешната сесия, след като по-добрите от очакваното данни за понижението на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през второто тримесечие бяха засенчени от новината, че частният сектор на най-голямата икономика в света е съкратил 254 хил. работни места през септември.

Индексът на 30-те най-големи борсови компании Dow Jones IA се понижава с 1,2% до 9628,2 пункта в първите шестдесет минути от търговията. По-широкият S&P 500 също намалява с 1,2% до 1048,1 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпва с 1,1% до 2100,3 пункта. Пониженията се наблюдават във всички сектори на икономиката.

Сряда бележи края на третото тримесечие, като трите индекса са напреднали с около 14% в сравнение с нивото си от края на юни.

Преди началото на борсовата сесия стана ясно, че частният сектор в САЩ е закрил 254 хил. работни позиции през септември, което се оказа повече от очакваното. В същото време окончателните данни на Бюрото за икономически анализи показаха, че БВП е намалял с 0,7% през второто тримесечие, което е по-добре от предварителната оценка за спад от 1%.

Малко по-късно стана ясно, че икономическата активност в производствения сектор на северозападните щати изненадващо се е понижила през септември. Данните на Института за управление на доставките (ISM) показаха, че индексът на бизнес активността в района на Чикаго е намалял до 46,1 пункта.

По този начин индексът се върна в песимистичната зона под 50 пункта, което означава, че икономическата активност в сектора се е свила. Стойността на показателя се повиши до 50 пункта през август след десет поредни месеца на спад, като икономистите очакваха той да достигне 52 пункта през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още