IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ налива още 75 млрд. евро в банковата система на еврозоната

Институцията ще раздаде кредити със срок една година и лихвен процент в размер на 1%

13:10 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ налива още 75 млрд. евро в банковата система на еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви нов ход за увеличаване на ликвидността във финансовата система на еврозоната. Той предвижда предоставяне на едногодишни кредити с лихвен процент от едва 1 на сто.

Сумата, която ще бъде отпусната на банките, е в размер на 75,2 млрд. евро. Те ще бъдат предоставени на финансовите институции още утре.

Общо 589 банки са изразили желание да получат от кредитите с нисък лихвен процент. Предварителните очаквания обаче бяха институцията да получи заявки за почти двойно по-голяма сума – 137,5 млрд. евро, предава Bloomberg.

Лихвеният процент от 1 на сто е равен на актуалната ставка на основната лихва в еврозоната. Причината ЕЦБ да отпуска кредити с толкова дълъг срок и с толкова ниска лихва е стремежът за стимулиране на кредитния пазар и насърчаване на кредитирането към бизнеса и потребителите.

През юни ЕЦБ за пръв път проведе подобна операция, като тогава търговските банки получиха цели 442 млрд. евро като едногодишни кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още