IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Политическата криза в Румъния заплашва леята и борсата

Правителството на северните ни съседи е пред разпад, специалисти се опасяват от спекулативни атаки

12:14 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Политическата криза в Румъния заплашва леята и борсата

Правителствената криза в Румъния, която започна след освобождаването на вътрешния министър Дан Ника, заплашва стабилността на леята и движението на борсовата търговия в страната, смятат анализатори.

Проблемите в северните ни съседи започнаха, след като премиерът на страната Емил Бок освободи Ника от поста му. В резултат на това коалиционните партньори от социал-демократическата партия обявиха, че ще отзоват всички свои министри от кабинета. Това постави правителството пред разпад и изостри значително напрежението в политическите среди.

Днес президентът на Румъния Траян Бъсеку организира среща между Бок и лидера на социал-демократите Мирча Джоана и настоя да бъде свикано събрание на коалицията за взимане на някакво решение.

Самият Бъсеку предложи два варианта на действие – назначаване на неутрална личност на поста вътрешен министър или избиране на представител на опозицията за тази длъжност, пише ActMedia. Социал-демократите обаче искат смяна на премиера и не е ясно как ще завършат разговорите.

Анализатори, цитирани от ActMedia, смятат, че политическото напрежение може да доведе до спекулативни атаки към румънската лея и борсата в страната. Такова е мнението на финансовия анализатор Богдан Балтазар например, който смята за неминуемо подобно стечение на обстоятелствата.

„Надявам се, че централната банка ще бъде нащрек, ще отблъсне атаките и ще успее да поддържа настоящия коридор на движение на леята“, заявява Балтазар. Според него именно сега е моментът, когато спекулантите, местни и чужди, ще се опитат да извлекат печалби.

„Тези играчи не са задължително румънци, които имат позиции в леи, така че кризата може да доведе до остри атаки срещу валутата“. Въпреки това обаче Балтазар призовава да се избягва говоренето от официални лица по отношение поскъпване на румънската парична единица.

Днес румънският пазар не успява да намери категорична посока и се движи с понижение на фона на преобладаващите ръстове в Централна и Източна Европа. За момента не се наблюдава някакъв особен натиск върху пазара, а леята дори поскъпна днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още