IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Браун обеща по-голяма роля на държавата във финансирането на бизнеса

Партията на британския премиер изостава от основните опозиционни партии

20:01 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Браун обеща по-голяма роля на държавата във финансирането на бизнеса

Британският премиер Гордън Браун се ангажира да намали властта на банките в страната и да даде по-голяма роля на държавата във финансирането на бизнеса. Планът му е част от мерките на лейбъристкото правителство за увеличаване на популярността му в условията на криза, предаде Bloomberg.

Браун е заявил, че ще затегне правилата за банките, за да премахне “компрометираната идеология” на „фундаментализма“ на свободния пазар, след като проучване на общественото мнение е показало, че партията му изостава от основните опозиционни партии по популярност.

“Това, което се провали, беше идеята на консерваторите, че пазарите винаги сами се коригират, но никога не се самоунищожават”, е казал Браун пред привърженици на партията му. “Финансите трябва да са в услуга на хората и индустрията, а не да са техен господар”.

Коментарът му е най-подчертаният му опит досега да обвини Консервативната партия за банковата криза и рецесията. Освен това думите му са поредното голямо отстъпление от идеологията, чрез която той и предишният премиер Тони Блеър успяха да спечелят властта през 1997 г. и която комбинираше благоприятни за бизнеса регулации с подкрепа за хората с ниски доходи. Профсъюзите обаче притискат правителството да „атакува“ банките и останаха доволни от изказването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още