IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плашещ Halloween очаква американските търговци

Потребителите в САЩ се готвят да платят с 15% по-малко за посрещане на празника спрямо рекордно слабата 2008

14:07 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Плашещ Halloween очаква американските търговци

Американските търговци нямат много поводи да очакват предстоящия след малко повече от месец празник Halloween  с радост и позитивизъм. По-вероятно е посрещането на страховития ден да бъде съпроводено с плашещо слаби резултати заради тежката икономическа криза в САЩ.

Проучване сред американските потребители показва, че те са готови да похарчат по средно 56,31 долара за посрещане на празника. Това е с цели 15 на сто по-малко спрямо похарчените през миналата година 66,54 долара, показват данни на Националната федерация на търговците на дребно, предава CNBC.

Сама по себе си 2008 година бе изключително слаба, като разходите бяха на най-ниското си ниво за последните 40 години.

Освен всичко друго, едва 62,1 на сто от анкетираните са посочили, че ще посрещнат тържествено празника, след като миналата година това са сторили 64,5 на сто от американците.

88 на сто от запитаните, които са заявили, че икономическата ситуация е нарушила плановете им за разходи по време на празника обявяват, че ще похарчат по-малко пари за посрещането му, показва изследването.

Очакванията сред самите продавачи са по-оптимистични, като се предвижда разходите на потребителите да бъдат с между 2 на сто повече и 1 на сто по-малко спрямо миналата година, добавя агенцията.

От анкетата става ясно, че се предвижда покупката на по-малко бонбони, използването на украса от минали години и собственоръчно изработване на празнични костюми. Това, от своя страна, може да окаже сериозен натиск върху продавачите на дребно, смятат анализатори.

Празникът Halloween се счита за важен измерител на настроенията сред потребителите, тъй като след него се счита, че сезонът на коледните покупки е започнал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още