IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси се оттласнаха от двуседмичното дъно

Най-печеливши бяха борсите в Тайван и Хонконг след разпродажбите в началото на седмицата

11:38 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси се оттласнаха от двуседмичното дъно

След мащабните разпродажби в понеделник днес индексите в азиатския и тихоокеанския регион поеха нагоре, подкрепени от поскъпването на долара и еврото спрямо японската йена и съобщението, че властите в Тайван може да позволят на китайските инвеститори да купуват дялове на компании от технологичния сектор, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движи с повишение от 0,9% до 117,04 пункта по време на днешната сесия. Борсовият измерител приключи вчерашната търговия на най-ниското си ниво от 15 септември, след като изгуби над 2,5% от стойността си през изминалата седмица. В сравнение с дъното от 9 март той се е повишил с 66 на сто.

Японският Nikkei 225 добави 0,9% до 10 100,2 пункта, като поевтиняването на японската йена подкрепи акциите на компаниите износителки. Дори новината за поредния рекорден спад на потребителските цени в страната в размер на 2,4% на годишна база през август на помрачи позитивните нагласи на инвеститорите.

По време на пресконференция днес финансовият министър на Япония на Хироши Фуджи заяви, че правителството може да се намеси на валутните пазари, в случай че валутните курсове станат неблагоприятни. Той отрече информацията, че толерира сегашният висок курс на японската валута спрямо долара и еврото.

Основният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng се повишава с 2,1% до 21 032,1 пункта, като сред най-печелившите се наредиха финансовите компании поради спекулации, че размерът на новоотпуснатите в Китай заеми се е повишил през септември и може да надхвърли 600 млрд. юани. Китайският Shanghai Composite приключи търговията с понижение от 0,3% до 2754,5 пункта.

Значително по време на днешната сесия нараснаха и котировките в Тайван, където Taiex скочи с 2% до 7430 пункта. Причина за това стана новината, че Министерството на икономиката обмисля възможността да разреши на китайските инвеститори да закупуват дялове в местни технологични компании, които произвеждат плоски монитори и компютърни чипове.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 1,6% до 4753,1 пункта, след като бюджетният дефицит на страната за годината, приключила на 30 юни, се оказа по-малък от очакваното в размер на 27 млрд. австралийски долара Новозеландският индекс NZX 50 добави 0,8% до 3155,4 пункта, след като броят на новите разрешителни за строеж се повиши с 1,7% на месечна база през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още