IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират ниво от 1200 пункта за S&P до края на годината

Кои са „бичите“ и „мечи“ фактори за пазара – според посредника Глобал Маркетс

11:31 | 29.09.09 г.
Прогнозират ниво от 1200 пункта за S&P до края на годината

До края на 2009 г. сме по-скоро оптимистично настроени, като S&P 500 би намерил подкрепа около 950-970, а до края на годината може да видим и 1 200 пункта, заяви на пресконференция днес Константин Сираков от лицензирания инвестиционен посредник Глобал Маркетс.

Търговската сесия в понеделник индексът приключи на ниво от 1062,98 пункта.

За DJIA очакваме движение между 9 000 и 11 000 пункта, уточниха от посредника.

Мислим, че една корекция от 5-10% няма да е излишна, като ще даде глътка въздух на инвеститорите, за да продължат да купуват, смята Сираков.

Фокусирани сме основно върху инфраструктурния сектор в САЩ, предвид обещаните от Обама инвестиции, върху сектора на алтернативните източници на енергия, инвестираме и в технологични и фармацевтични компании. Много избирателно инвестираме във финансови и металургични компании, уточняват от Глобал Маркетс.

В момента клиентите ни са на дълги позиции, но това може да се промени, защото заемат основно краткосрочни позиции на пазара, уточни Константин Сираков.

В България интерес представляват инфраструктураните компании, енергетиката, и такива сектори, които са държавен приоритет.

В повечето страни в момента се избягва инвестирането в холдингови компании поради структурата им, а знаете че у нас повечето са такива, заяви Таня Атанасова, анализатор в Глобал Финанс ООД.

Сред инвеститорите се говори, че септември-октомври са традиционно лоши за пазарите. Всички се питат дали не е време за отстъпление, за пауза. За бичия пазар допринася отслабващият долар, който е позитивен за американските компании, които произвеждат и продават продукцията си по цял свят, смята Сираков.

Друга предпоставка за бичия пазар е Федералния резерв на САЩ. Както от март при 12-годишното дъно на пазарите Фед започна да помага, сега продължава да го прави. Стимулационните програми надвишават 1 трлн. долара, като се разпростират от банките до покупката на автомобили. В момента се наблюдава леко отстъпление на Фед, но той ще продължава да подкрепя пазарите.

Друга предпоставка за бичи пазар би била инфлацията, която за някой анализатори е висока, но очакват ново увеличение. За момента обаче има висока безработица и трудно би имало висока инфлация. Не на последно място бичи сигнал са добрите печалби на компаниите, като очакванията са добри и за третото тримесечие на 2009 г. Печалбите на компаниите от S&P 500 надхвърлиха прогнозите на анализаторите за второто тримесечие на 2009 г. с около 10%.

Вчера пазарът се покачи поради няколко големи сливания, което показва, че се търсят инвестиционни възможности, каза още Сираков.

Предпоставките за мечи пазар са, че потребителите не харчат толкова колкото преди. Финансовият сектор е другия аргумент на мечките, тъй като въпреки помощите финансовия сектор е достигнал точка на замръзване, обобщават от Глобал Маркетс.

Увеличаването на лошите ипотеки би създало проблеми за финансовия сектор. Друг аргумент е, че индексът S&P 500 за много от анализаторите е надценен. Исторически показателя P/E е 13-15, а в момента той е близо 27-28, което говори, че инвеститорите са вложили прекалено много надежди и са увеличи цените на компаниите прекалено много.

Глобал Маркест ООД е специализирана на чуждите пазари, основно американските, поради по-добрата ликвидност и поради повечето финансови инструменти спрямо българския капиталов пазар, уточни Йордан Моллов. Посредникът е лицензиран от КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още