IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's смъкна кредитния рейтинг на Литва

Рейтинговата агенция посочи още, че перспективата пред рисковия профил на страната остава негативна

11:21 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's смъкна кредитния рейтинг на Литва

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's понижи оценката на държавния дълг на Литва в местна и чужда валута от А3 на Baa1. Освен това перспективата пред страната остана негативна, което означава, че скоро може да има нова редукция в кредитния рейтинг.

„Дълбоката икономическа рецесия продължава да оказва силен натиск върху фискалните показатели на правителството и те вече не отговарят на изискванията за рейтинг от ниво А“, обяснява Кенет Орчард от Moody's, цитиран от Baltic Business.

Според Moody's бюджетният дефицит ще остане висок през тази и следващата година, въпреки че се очаква да се задържи в едноцифрени стойности спрямо брутния вътрешен продукт. Държавният дълг обаче ще достигне над 100% от БВП заради слабите приходи, смятат от агенцията.

Въпреки проблемите от Moody's посочват, че частта от банковия сектор, която е местна и не е под контрола на чужди финансови институции, се справя по-добре, отколкото се е очаквало. Като позитивно се определя и това, че Литва остава една от малкото страни от ЕС, където не е имало наливане на средства в банките.

Вчера на борсата в Литва бе отбелязано едно от най-големите понижения от всички индекси по света, като само в рамките на една сесия основният бенчмарк NSEL 30 се понижи с 5,1 на сто. Днес обаче ситуацията се стабилизира и сесията започва с ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още