IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕБВР иска 50% увеличение на капитала, за да подкрепя страните от ЦИЕ

Институцията ще опита да привлече 10 млрд. евро, за да противодейства на ефектите от кризата в региона

11:18 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР иска 50% увеличение на капитала, за да подкрепя страните от ЦИЕ

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще се опита да привлече 10 млрд. евро, за да увеличи усилията си по противодействие на негативните ефекти от глобалната икономическа криза в региона на Централна и Източна Европа.

Подобен ход би означавал увеличение на капитала на институцията с 50 на сто, се казва в публикация на FT. Ръководството на банката ще се опита да убеди 60-те страни, управляващи ЕБВР, да отпуснат сумата. Сред правителствата, участващи в дейността на банката, членуват Япония, САЩ, както и страните от ЕС.

Желанието на ЕБВР идва непосредствено преди годишната среща на Международния валутен фонд. Причината за това е стремежът на институцията да съдейства за укрепването на региона и да се напомни на световните лидери да не го забравят в борбата си с кризата.

Президентът на ЕБВР Томас Миров е написал писмо до акционерите в банката, че макар страните от ЦИЕ „да започват своето възстановяване“, те все още „не го правят категорично и би било рано да се каже, че е започнала генерална промяна“, добавя FT.

Плановете на ЕБВР са чрез увеличението на капитала с 10 млрд. евро институцията да може да отпуска по 9-10 млрд. евро годишно, или общо 20 млрд. евро като цялостно допълнително финансиране за периода 2010-2015 година.

Ако в този процес се включат и частни инвеститори, то допълнителните средства за региона биха достигнали 60 млрд. евро, смятат от банката.

Окончателното решение по въпроса се очаква да бъде взето на годишната среща на акционерите в ЕБВР, която е насрочена за май 2010 година и ще се проведе в Загреб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още