IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов опит на FDIC да набави средства – искат предплащане на застраховките

Търговските банки, които искат да застраховат депозитите си, ще трябва да предплатят премиите си за три години напред

10:19 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов опит на FDIC да набави средства – искат предплащане на застраховките

Федералната корпорация по депозитно застраховане в САЩ (FDIC) се насочва към все по-алтернативни начини за набиране на средства за стабилизиране на капиталовите си позиции. След като миналата седмица стана ясно, че държавният орган може да се обърне към търговските банки с молба за кредит, сега шефовете на институцията предлагат нов подход за закрепване на баланса.

Очаква се FDIC да предприеме безпрецедентен ход за набиране на средства, като изиска от банките, ползващи се от нейните услуги, да заплатят застрахователните си премии към нея за три години напред. Прогнозите са, че така институцията ще може да набере около 36 млрд. долара, пише АР.

FDIC действа като застрахователен фонд на търговските банки и изплаща застрахованите депозити в случай на банков фалит. Множеството фалити от средата на 2008 година досега обаче са се отразили силно негативно на баланса на корпорацията и тя трябва да предприеме спешни мерки по осигуряване на капитал.

Предвижда се по този начин да се съберат по около 12 млрд. долара за всяка от трите години. Горе-долу на толкова се оценява средният премиен приход, който не е постоянен, защото зависи от депозитната база за съответната година. До момента този вариант не е обсъждан публично, като информацията на АР идва от лица, пожелали анонимност.

Сред останалите варианти за набиране на средства е молбата за кредитна линия в размер на 500 млн. долара от финансовото министерство на САЩ, както и договарянето на кредит от страна на търговските банки.

До момента от началото на 2009 година в САЩ са фалирали 95 финансови институции, което е довело до спад на средствата в застрахователния фонд от 20 на сто и към края на юни те са били 10,4 млрд. долара – най-ниското ниво от 1992 година.

FDIC разполага с още около 21 млрд. долара, които са заделени с цел покриване на евентуалните загуби от банкови фалити. През първото тримесечие на годината тази сума бе с 4 млрд. долара по-висока, което също е обезпокоителен сигнал за капиталовите позиции на институцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още