IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските борси поеха нагоре на фона на засилената корпоративна активност

Основните индекси се повишават с повече от 1% в първия час на търговията

17:40 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси поеха нагоре на фона на засилената корпоративна активност

Основните борсови индекси в САЩ поеха стремително нагоре в началото на първата за тази седмица борсова сесия, след като в петък записаха най-силния си седмичен спад за последните близо два месеца. Повишенията на котировките бяха продиктувани от новините за няколко големи сливания и придобивания във фармацевтичния и технологичния сектор.

Индексът на сините чипове Dow Jones IA, който обединява 30-те компании с най-голяма пазарна капитализация, се повишава с 1,2% до 9780,1 пункта в първия час на търговията. По-широкият индекс S&P 500 напредва с 1,4% до 1058,9 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се увеличава с 1,9% до 2129,8 пункта.

Инвеститорите пренебрегнаха разпродажбите в азиатския и тихоокеанския регион и приеха добре новината, че лидерът в производството на копирни машини Xerox е закупил за 6,4 млрд. долара компанията за аутсорсинг услуги Affiliated Computer Services. Книжата на Affiliated Computer Services поскъпват с 13,5%, докато тези на Xerox поевтиняват с 16,6%.

Преди началото на борсовата сесия стана ясно, че фармацевтичната компания Abbott Laboratories ще закупи подразделението на белгийската Solvay за производство на лекарствени медикаменти за 4,8 млрд. евро. Акциите на Abbott Laboratories поскъпват с 3,1% до 48,81 долара за акция, но от началото на годината те са поевтинели с 8,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още