IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай ще продава за първи път държавни облигации в юани в Хонконг

Властите в Пекин ще пласират облигации за 6 млрд. юана, за да насърчат по-активната употреба на местната валута

16:48 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай ще продава за първи път държавни облигации в юани в Хонконг

Китайското правителство започна в Хонконг първата по своя род продажба на китайски държавни ценни книжа, деноминирани в китайски юани. По този начин властите в Пекин направиха поредната важна стъпка в своята кампания за постепенно разширяване на използването на местната строго контролирана валута в чужбина, предаде BusinessWeek.

Bank of China и Bank of Communications са започнали да приемат заявления за участие в аукциона от страна на обществеността и институционалните инвеститори. Емисията ще бъде на стойност 6 млрд. юана (875 млн. долара). Засега няма информация дали интересът е бил голям, но резултатите ще са показателни за инвеститорките нагласи.

Облигациите ще бъдат емитирани на 27 октомври, а записването за участие в търга ще приключи на 20 октомври. Суверенните книжа с падеж след две години ще имат доходност от 2,25%, а тригодишните облигации ще бъдат с доходност от 2,7%, което е повече от доходността на китайските ценни книжа, които се търгуват в континентален Китай.

Две трети от цялата емисия ще бъдат пласирани на институционални инвеститори, а останалата част ще остане за обществеността. В случай че търсенето от страна на индивидуалните инвеститори е голямо, делът за тях може да се увеличи.

Китайският юан, чието официално название е ренминби, или пари на народа, не се търгува свободно на световните валутни пазари. През последните 12 месеца обаче властите в Пекин одобриха използването му в търговията между Хонконг и някои градове в континенталната част на Китай.

Освен това правителството подписа редица валутни споразумения с други развиващи се икономики и е готово да отпуска заеми в юани на определени държави в извънредни ситуации. Продажбата на китайски държавни ценни книжа, деноминирани в юани, също ще помогне на юана да засили своята роля на паричните пазари.

Хонконг е административен район на Китай, който има собствена валута и регулаторна рамка. Градът често се използва от китайските компании като център за търговия с чуждестранни инвеститори. Досега няколко големи китайски компании са продавали облигации, деноминирани в юани, на борсата в Хонконг.

Междувременно базираната в Лондон финансова група HSBC, както и разположената в Хонконг Bank of East Asia, получиха правото да продават облигации, деноминирани в юани, през май тази година.

Властите в Хонконг искат да развият своята територия като център за търговията с юани извън континентален Китай. Те се надяват, че новият бизнес ще даде тласък на финансовата индустрия, която пострада значително от глобалната икономическа криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още