IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажбите на азиатските борси понижиха Nikkei под 10 хил. пункта

Японският индекс приключи днешната сесия на най-ниското си ниво за последните два месеца

12:17 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разпродажбите на азиатските борси понижиха Nikkei под 10 хил. пункта

Почти всички основни борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион пострадаха значително от разпродажбите, които им донесе началото на седмицата. В резултат на това регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific записа най-силния си еднодневен спад за последните шест седмици.

Силното поскъпване на японската йена спрямо щатския долар и еврото, както и разочароващите данни за продажбите на нови жилища и поръчките на трайни стоки в САЩ, засилиха опасенията за устойчивостта на световната икономика и допринесоха за днешните силни понижения на котировките.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, потъна с 1,8% до 115,71 пункта. Това е най-голямото еднодневно отрицателно изменение на индекса от 17 август досега, след като през цялата минала седмица той се понижи с над 2,5%.

На борсата в Япония Nikkei 225 приключи днешната сесия с понижение от 2,5% до 10009,5 пункта, което е най-ниското му ниво за последните два месеца. По време на сесията индексът падна под 10 хил. пункта на фона на висок изтъргуван оборот и разпродажби при компаниите износителки.

Причина за това стана поскъпването на японската йена до осеммесечен връх спрямо щатския долар от 88,23 йени за долар. Въпреки пониженията на котировките обаче Nikkei 225 остава с около 30% над дъното си от 7021,3 пункта, което достигна в началото на март тази година.

Индексът на сините чипове в Китай Shanghai Composite се понижи с 2,7% до 2763,5 пункта, а в Хонконг Hang Seng потъна с 2,1% до 20588,4 пункта. Причина за това станаха опасенията, че китайското правителство може да предприеме неочаквани промени в своята политика по време на националния празник на страната, който започва през тази седмица.

В Австралия S&P/ASX 200 отстъпи с 0,8% до 4677,4 пункта, а в Тайван Taiex загуби 0,8%. Единствено основният борсов индекс в Нова Зеландия NZX 50 успя да приключи сесията на положителна територия, като добави 0,6% до 3131,2 пункта. Борсата в Индия остана затворена поради честването на национален празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още