IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данните за безработицата ще тестват ралито на щатската борса

Ключови доклади ще бъдат публикувани през тази седмица

09:44 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Данните за безработицата ще тестват ралито на щатската борса

Ключови данни за пазара на труда, производствения и жилищния сектор, както и за потребителското доверие, ще изпробват шестмесечното рали на индексите в САЩ през тази седмица, което срещна известна съпротива през миналата седмица.

Това, от една страна, дава възможност на инвеститорите да се завърнат на пазара при сегашните по-ниски нива или да излязат, преди да е станало по-лошо. Търговията може да се активизира към средата на седмицата, когато настъпва края на третото тримесечие и на фискалната година за американското правителство.

Най-важен през тази седмица ще бъде докладът за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката, който ще бъде публикуван в петък един час преди началото на борсовата сесия. Икономистите очакват, че 186 хил. работни места са били закрити през септември в сравнение с 216 хил. съкратени служители през август.

Безработицата в най-голямата икономика на света вероятно се е повишила до 9,8% от работната сила през септември спрямо 9,7% за предишния месец. В петък ще станат ясни и данните за фабричните поръчки, които според анализаторите са се увеличили с 0,5% на месечна база през август.

В понеделник липсват важни макроикономически данни, което може да доведе до по-слаба активност. За сметка на това във вторник Конферентният борд ще публикува своя индекс на потребителското доверие за септември. Очакванията са, че той се е повишил до 57 пункта спрямо 54,1 пункта за август.

Във вторник ще стане ясна и промяната в цените на жилищата в 20-те най-големи града в САЩ през юли в сравнение със същия месец на 2008 г. Икономистите очакват, че понижението в цените на имотите ще възлезе на 14,2% в сравнение с годишния спад от 15,4%, регистриран за предишния месец.

Във вторник се навършва една година, откакто Dow Jones IA записа най-големия си еднодневен спад в размер на 777,68 пункта, предаде CNN. Това се случи, след като Конгресът в САЩ отхвърли плана на администрацията на Джордж Буш за спасяване на финансовата система на стойност от 700 млрд. долара.

В сряда ще се публикува промяната в заетостта в частния сектор на консултантската агенция ADP, както и данните за заплануваните от големите американски компании съкращения. Тогава ще излезе и третата, окончателна оценка на Бюрото за икономически анализи за БВП на САЩ през второто тримесечие. Очакванията са за понижение от 1,2% на тримесечна база в сравнение с предишната оценка за свиване на икономиката от 1% спрямо първите три месеца.

Освен това икономистите очакват индексът на бизнес активността в района на Чикаго да се повиши до 52,1 пункта за септември спрямо 50 пункта за август.

В четвъртък ще станат ясни данните за първоначалната безработица, както и за личните приходи и разходи на домакинствата в Щатите, за които се очаква увеличение. Индексът за бизнес активността в производствения сектор на ISM се очаква да се повиши до 54 пункта за септември, а планираните продажби на жилища да се увеличат с 1% през август, след като нараснаха с 3,2% през юли.

Освен това председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще свидетелства пред Комисията за финансови услуги относно регулацията във финансовия сектор. Малко след това ще се публикуват данните за продажбите на автомобили през септември, както и за разходите в строителния сектор през август.

Изминалата седмица донесе на основните борсови индекси загуби в интервала от 1,6% до 2,2%. Причина за това стана решението на Федералния резерв да намали покупките си на ценни книжа, обезпечени с ипотечен дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още