IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Технологичният сектор помрачи настроенията на щатския пазар

Лоши новини за RIM понижиха акциите на компанията с над 17%

23:37 | 25.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Технологичният сектор помрачи настроенията на щатския пазар

Освен разочароващите икономически данни за САЩ, които бяха изнесени в началото на борсовата сесия (за поръчките на дълготрайни стоки и оказалите се по-малко от очакванията продажби на нови жилища), върху търговията в петък влияние оказаха и негативните коментари от страна на анализаторите за акциите на канадския гигант Research In Motion (RIM).

След шестседмичен ръст книжата на производителя на BlackBerry паднаха с над 17% на Nasdaq до 68,91 долара на фона на редица брокерски коментари, изразяващи притеснения относно перспективите пред компанията. От Goldman Sachs и Raymond James понижиха оценката си за позицията от „купувай” на „неутрален”, а Deutsche Bank директно изпрати книжата към препоръка „продавай”. В Канада позицията загуби 16,43%.

Негативизмът към групата бе породен от нейните разочароващи резултати за второто й фискално тримесечие, приключило в края на август, които бяха разкрити след края на търговията в четвъртък. RIM отчете печалба от 475 млн. долара за периода спрямо 495 млн. година по-рано, както и по-ниски продажби от очакванията на пазара. Прогнозите за следващите три месеца също не се понравиха на експертите.

Спадът по позицията повлече и останалите технологични компании, като книжата на Apple паднаха с 0,79%, тези на Dell загубиха 2,73%, а понижението при Microsoft възлезе на 1,5%.

Nasdaq Composite се понижи с 0,79% до 2091 пункта, S&P 500 отстъпи с 0,61% до 1044 пункта, а Dow Jones Industrial Average падна с 0,44% до 9666,15 пункта.

Седмичният спад при Dow Jones IA възлезе на 1,6%, което е първо понижение от три седмици.

В състава на индекса сред най-печелившите в петък се наредиха акциите на McDonald’s (+1,5%), след като компанията съобщи, че ще увеличи дивидента си за тримесечието с 10 на сто спрямо същия период на миналата година. Веригата ще раздаде на акционерите си по 55 цента на акция, или общо 600 млн. долара. В свое съобщение от McDonald’s припомниха, че „увеличават всяка година дивидента си”, откакто се изплаща такъв, или от 1976 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още