IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г-20 заформя нов световен икономически ред

Групата на 20-те ще замести Г-8 като новият попечител на световната икономика

21:29 | 25.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Г-20 заформя нов световен икономически ред

Лидерите от групата на Г-20 твърдо се зарекоха да ограничат заплащането на банкерите и да наложат по-стриктни глобални стандарти за икономическата политика в момент, в който пренасочват усилията си от управление в условия на криза към изготвяне на нови правила за световната икономика.

Американският президент Барак Обама и останалите световни лидери изготвиха план, който да застави банкерите да обвързват размера на своите бонуси с риска и да увеличат капиталите си, съобщава Bloomberg.

Лидерите са обещали да запазят икономическите стимули, докато ръстът се възвърне, и да намалят несъответствията в световната търговия и резерви. Освен това те са съобщили, че Г-20 ще замести Г-8 като глобална икономическа група, управляваща световната икономика.

Лидерите планират да „изгладят“ големите финансови диспропорции, които спомогнаха за най-тежката световна финансова криза за последните седем десетилетия и най-голямата депресия от Втората световна война насам.

По-богатите правителства са признали, че не разполагат с контрола да управляват сами световната икономика, тъй като властта се пренасочва към развиващите се пазари като Китай.

Сутринта икономическите въпроси останаха на заден план пред тези за световната сигурност, когато, както Обама, Гордън Браун и Саркози се обединиха около обвинението, че Иран произвежда ядрено гориво в секретна подземна станция.

Обществен гняв

Лидерите се опитват да овладеят общественото недоволство, след като правителствата спасиха редица световни банки от фалит и след това наблюдаваха как те бързо се връщат към период на печалби и отново започват да отделят милиарди за бонуси. Според комюнике, предложено по време на срещата, лидерите ще изискат от банките да спрат практиката за гарантирани дългогодишни бонуси и ще позволят бонусите да бъдат отказвани или намалявани.

Също така финансовите компании ще трябва да обвързат бонусите със своя капитал.

Буфер

Наред с това банките ще трябва да увеличат качеството и обема на своя капитал като буфер срещу евентуални загуби. Тези разпоредби трябва да бъдат въведени до края на 2012 г. Според предложението за банките ще бъде въведена мярка за нивото на задлъжнялост, която измерва техния капитал като дял от обема на техните активи, което трябва да стане факт до 2011 г.

Тестът ще бъде дали регулаторите ще могат да наложат новите правила, когато ръстът се възстанови и фондовите пазари помогнат на банките да възстановят силата си на влияние.

Лидерите са се съгласили също да създадат „рамка за силен, устойчив и балансиран ръст“, пише изданието. Според нея Китай може да трябва да увеличи търсенето на вътрешния пазар, САЩ ще трябва да увеличат резервите си, а Европа - инвестициите, с цел да се изгладят неравномерните търговски потоци, които донесоха кредитния бум и последвалата криза.

Нарастващото влияние на развиващите се икономики като Китай и Бразилия е довело до споразумението Г-20 да замести Г-8 като гарант за световната икономика.

Нови сили

Новоустановеното влияние на Г-20 е отражение на факта, че настоящият спад бе причинен от водещите икономики, а възстановяването се задвижва от световни сили извън техния обсег, пише изданието. Това е обрат в сравнение с предишни международни кризи, когато Г-8, която се роди по време на нефтената криза през 70-те години, имаше водеща роля за възстановяването.

“Със своята все по-голяма тежест в глобалната икономика естествено е развиващите се пазари да поемат по-голяма роля в глобалната координация”, казва Даниел Прайс, парламентьор за Г-20 по време на управлението на Джордж Буш, а днес партньор в юридическата кантора Sidley Austin LLP във Вашингтон. Предизвикателството сега ще бъде при този голям размер на групата да бъдат установени ефективни механизми, които да гарантират, че поетите ангажименти се изпълняват.

В Г-20 влизат Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Южна Корея, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Турция, САЩ, Великобритания и Европейският съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още