IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Азия приключиха седмицата с понижения

Японският пазар регистрира най-голям спад за последните три месеца заради голямо количество нови акции на пазара

11:53 | 25.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Азия приключиха седмицата с понижения

Борсовите индекси в Азия отново отбелязаха понижения, водени от случващото се на борсата в Токио. Там днес бе отбелязан най-голям спад за последните три месеца, тъй като Nomura Holdings обяви рекордно публично предлагане на акции за 5,6 млрд. долара.

Натиск върху настроенията в региона оказа и вчерашния неочакван спад на продажбите на жилища в САЩ, който отново върна страховете от продължителна криза. В резултат на това регионалният индекс MSCI Asia Pacific отстъпи с 1 на сто до 117,45 пункта, което води до седмичен спад от 0,8 на сто.

Днес в Япония широкият индекс Topix регистрира най-големия си спад за последните три месеца, понижавайки се с 2,9 на сто до 923 пункта. Nikkei 225 пък загуби 2,6 на сто. Това се случи заради новината, че Nomura ще пусне рекордно количество нови акции на пазара, което ще изтегли сериозни суми от инвеститорите.

С понижение премина днес сесията и в Китай, където CSI 300 се понижи с 0,7 на сто до 3 059 пункта. Shanghai Composite пък изгуби 0,5 на сто, с което увеличи седмичната си загуба на 4,2 на сто.

Понижение имаше и в Хонконг, като Hang Seng отстъпи с 0,1 на сто до 21 024 пункта. Интересен факт е това, че за втори път тази седмица на борсата в страната бе отчетен спад в цената на акциите в първия ден на търговия за компания, организирала IPO. Днес това се случи на China Lilang, като акциите й поевтиняха с близо 7 на сто.

Днес понижения бяха отчетени още в Южна Корея и Нова Зеландия, където основните индекси отстъпиха съответно с 0,14 и 0,6 на сто. На обратния полюс пък застанаха Тайван и Австралия, където бяха постигнати ръстове от по 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още