IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на Wall Street зарази и европейските книжа

Близо 2% бе понижението на основните европейски индекси днес

19:50 | 24.09.09 г.
Спадът на Wall Street зарази и европейските книжа

Европейските акции регистрираха отстъпление непосредствено след излизането на данните за жилищния пазар в САЩ, които потопиха основните индекси на борсата в Ню Йорк.

Пана-европейският Dow Jones Stoxx 600 затвори с пасив от 1,9% до 240,15 пункта, а американските индекси се движат със загуби от около процент.

Продажбите на съществуващи домове в САЩ са регистрирали спад през август с 2,7% до 5,1 млн., което представлява първо понижение на показателя за последните четири месеца. Очакванията на анализаторите бяха за спад на продажбите на съществуващи жилища до 5,3 млн.

Това натежа за песимистичните настроения на борсата в САЩ, които се прехвърлиха и на европейските пазари.

На регионално ниво в Европа немският DAX затвори със загуба от 1,7% до 5 605 пункта, френският CAC 40 се понижи с 1,66% до 3 758 пункта, а британският FTSE 100 падна с 1,17% до 5 079 пункта.

Мнозина анализатори считат, че ралито на световните борси е към своя край, тъй като няма достатъчно индикации, че възстановяването на световната икономика ще е бързо.

Един от сигналите за това е увеличаването на запасите от петрол в най-големия потребител на енергийната суровина в света – САЩ, които предизвикаха остър спад на цената на петрола днес.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още