IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изборите в Германия и борсата – какво казва историята

Поглед назад показва, че смяната на правителството често е съпроводена от значителни борсови ръстове

14:43 | 24.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изборите в Германия и борсата – какво казва историята

През предстоящия уикенд в Германия ще се състоят редовните парламентарни избори. Мнозина анализатори са на мнение, че властта ще остане в ръцете на управляващата и сега коалиция начело с християндемократите на Ангела Меркел.

Социолозите също предсказват победа на Меркел, като очакват коалицията да вземе 36 на сто от гласовете. Според някои специалисти Меркел обаче ще се опита да изхвърли по-ляво ориентираните социал-демократи, а на тяхно място ще включи в управлението про-бизнес насочената свободна демократическа партия.

Каквото и да се случи на изборите обаче сухата статистика е категорична: борсовите индекси в Германия биват повлияни положително при смяна на властта. От 1965 година насам в страната е имало парламентарни избори 12 пъти, като в осем от тях управляващите са запазвали властта.

Това ясно се вижда от данните, че през четирите години, през които е имало избори след 1969 година и властта е преминала от една партия в друга, основният борсов индекс DAX е отбелязвал годишен ръст от средно 24,2 на сто.

Ръстовете са отчетени през 1969 година (12 на сто), 1983 година (40 на сто), 1998 година (17,7 на сто) и 2005 година (27,1 на сто).

От началото на годината досега DAX вече е нараснал с 18 на сто, което означава, че ако историята е показателна, то в неделя можем да очакваме смяна на властта в Германия.

Анализаторът Реймънд Заксингер, който е изготвил статистическата справка за влиянието на изборите върху капиталовия пазар, посочва, че няма значение в каква посока преминава властта. Достатъчно е само да има промяна, за да бъде постигнат борсов ръст.

„Смяната на властта винаги е позитивна, независимо от това кой влиза в новото управление“, заявява Заксингер, цитиран от Market Watch.

Въпреки всичко, посочено дотук, не може да се очаква категорично, че властта в Германия ще премине в друга коалиция. Доказателство за това са както нагласите на избирателите, така и факта, че ръстовете или спадовете на борсовите индекси зависят и от цялостния икономически тренд, смята Тамо Грийтфелд от UniCredit в Мюнхен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още