IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК одобри план за засилен финансов контрол в ЕС

Предвиждат се две нови структури - Европейски борд за оценка на систематичния риск и Европейска система от финансови надзорни органи

14:54 | 23.09.09 г.
ЕК одобри план за засилен финансов контрол в ЕС

На редовното си седмично заседание днес Европейската комисия одобри план за засилен финансов контрол в Европейския съюз. Планът предвижда да бъдат създадени две нови структури - Европейски борд за оценка на систематичния риск и Европейска система от финансови надзорни органи.

Европейският борд за оценка на систематичния риск ще наблюдава състоянието на финансовата стабилност и ще действа "бързо и експедитивно" за недопускане на нова финансова криза в Европейския съюз.

Бордът ще следи "здравословното състояние" на цялостната финансова система в Европейския съюз. Ако бъде установена потенциална заплаха, структурата ще предупреждава засегнатата страна или група страни. В случай че предупреждението се приема, в задължителния отговор трябва да бъдат посочени взетите мерки. Ако не бъде прието, трябва да се информира защо.

Ако Европейският борд за оценка на систематичния риск не одобрява обясненията при отхвърляне на негово предупреждение, за случая ще бъде информиран Съветът на министрите на Европейския съюз, който трябва да предприеме бързи мерки.

Европейската система на финансови надзорни органи от своя страна ще наблюдава отделни финансови институции. Това ще е мрежа, включваща национални и вече създадени европейски структури за наблюдение над банки и други финансови институции.

Предвид важността на инициативата, планът бе представен от двама комисари - за икономическите и валутни въпроси Хоакин Алмуния и за вътрешния пазар и услугите Чарли Макрийви, предаде БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още