IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси отстъпиха, златото падна под $1 000 долара

Минният сектор поведе индексите надолу, тъй като сигналите за стабилизиране на икономиката все още са плахи

19:53 | 21.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси отстъпиха, златото падна под $1 000 долара

Борсовата седмица започна със спад и на европейските пазари, след като основните индекси в Азия се оцветиха в червено по-рано днес. Сред основните губещи се наредиха акциите от минния сектор, които бяха сред лидерите по ръст през последните седмици.

Причината за натиска върху сектора е това, че сигналите за стабилизиране на икономиката все още не са достатъчно убедителни за инвеститорите. Това кара мнозина от тях да прибират печалби, излизайки от сравнително бързо от пазара, съобщава Market Watch.

Днес регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 отстъпи с 0,8 на сто до 243,05 пункта. Показателят постигна ръст в четири от последните пет седмици, а от март досега успя да постигне ръст от 55 на сто.

Под натиск попаднаха Kazakhyms и Verdanta Resources, чиито акции отстъпиха съответно с 3,3 и 3,5 на сто. Минният сектор остава под натиск, тъй като цените на суровините през последните седмици са се вдигнали прекалено силно заради прекомерен оптимизъм, че икономиката се възстановява, смятат анализатори от Citigroup.

На национално ниво днес немският индекс DAX изгуби 0,6 на сто до 5 669 пункта, а британският FTSE 100 се понижи с 0,75 на сто до 5 134 пункта. Във Франция пък САС 40 отстъпо 0,4 на сто от стойността си до 3 812 пункта.

Днес цената на златото се върна под границата от 1 000 долара за тройунция. Това се случи заради поскъпването на американския долар в рамките на днешната търговия. Жълтият метал се върна до 998 долара по-рано през деня, което е първо преминаване под нивото от 1 000 долара за тройунция от 14 септември досега.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още