IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Северна Корея затваря пазари заради страх от капиталистическо влияние

Борсата за търговия на едро в страната е затворена и разделена, тъй като големият пазар може да разнесе капитализъм

16:05 | 21.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Северна Корея затваря пазари заради страх от капиталистическо влияние

Северна Корея е затворила най-големия си пазар за търговия на едро заради страхове, че прекалено големият пазар води до разрастване на капиталистическото влияние. Това съобщи южнокорейска организация, наблюдаваща развитието на демокрацията и спазването на човешките права в Северна Корея.

Властите са затворили борсата, която се е намирала в столицата Пхенян и е разделила пазара на два по-малки. Новите борси се намират извън столицата и са раздалечени една от друга, предава CNBC.

Според анализатори този ход е направен с цел да се контролира „прекомерното разрастване на пазарите”, като все пак бъде оставена възможността за поминък на десетки хиляди семейства в страната.

Опасенията за режима са свързани с това, че разрастването на пазарите води до увеличаване на вносните стоки. Заплахата според властите се дължи на това, че в страната попадат DVD-та от чужди държави, което може да доведе и до проникване на капиталистически настроения.

Информацията за случилото се идва с такова закъснение, тъй като Северна Корея е една от най-затворените страни в света.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още