IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските индекси скочиха с над 2% за седмицата

За повишението в петък помогнаха положителни оценки за отделни компании

23:35 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американските индекси скочиха с над 2% за седмицата

Над 2% добавиха към стойността си американските основни индекси за изминалата седмица.

Dow Jones Industrial Average нарасна за периода с 2,2%, като повишението само за петък възлезе на 0,4% до 9820 пункта. Седмичният ръст при Nasdaq Composite e 2,5% (0,29% в петък) до 2133 пункта, а при S&P 500 – 2,5% (0,26% петъчна печалба) до 1068 пункта.

Повишенията в последния ден от седмицата станаха факт след няколко положителни изказвания и вдигане на инвестиционни оценки от брокерски компании за определени позиции. Това вдъхна допълнителен оптимизъм на растящия за втора поредна седмица пазар на фона на очаквания за подобрение на икономическата ситуация.

Така например Citigroup подобри оценката си за акциите на Procter & Gamble, заявявайки, че производителят на потребителски стоки се очаква да спечели пазарен дял чрез агресивна ценова политика. Акциите на компанията се повишиха с 3,28% до 57,35 долара за брой.

Сред печелившите се нареди и петролната компания Chevron, чиято оценка бе повишена от Credit Suisse, откъдето заявиха, че фирмата е добре позиционирана да расте в бъдеще, което включва и цената на акциите. В петък те поскъпнаха 0,93% до 72,64 долара, като по време на сесията беше отбелязан и доста по-силен растеж.

Въпреки добрите новини за Chevron голяма част от останалите енергийни позиции се оказаха на отрицателна територия, но пониженията бяха ограничени от задържащите се високи цени на петрола. Петролните фючърси завършиха търговията за трети пореден ден на равнища над 72 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още