IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закрийте Фед, спасете долара!

Конгресмен написа книга, в която остро критикува политиката на американската централна банка

10:54 | 22.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Закрийте Фед, спасете долара!

„Нищо добро не може да излезе от Федералния резерв“, се казва в книгата на американския конгресмен Рон Пол, която тази седмица излиза по книжарниците в САЩ. Тя носи гръмкото име „Закрийте Фед“.

„Тя /централната банка/ налага най-голямо бреме. Унищожаването на стойността на долара чрез увеличаване на предлагането му е порочна практика и представлява огромен товар за бедните и средната класа“, пише Пол в книгата си.

Според него Федералният резерв е основният виновник, отговорен за настоящата икономическа бъркотия, пред която е изправена страната. Причината за това са деструктивната политика на евтино кредитиране и прекомерното печатане на пари.

„Чрез евтин кредит никога не може да бъде постигнат просперитет“, смята Пол и обяснява, че „ако е било така никой е нямало да работи, за да се издържа“.

„Надутите цени само мамят онези, които вярват, че така се създава реално богатство“, изтъква Пол, критикувайки политиката на Фед да излива пари на пазара, които да генерират инфлация.

„Манипулирането на паричното предлагане и лихвените проценти противоречи на всички признаци на свободния пазар и затова не може да се каже, че прекалено свободните пазари са предизвикали бъркотията. Пазарът изобщо не беше свободен. Той беше манипулиран и разстроен“, смята Пол.

Една от основните тези в книгата на Пол е това, че, „когато Фед бъде закрит, ще престане трендът на обезценка на долара“. Освен това „валутните курсове ще спрат да се движат в широки граници, банкирането няма да бъде игра на зарове, а финансовата власт вече няма да бъде концентрирана в ръцете на малък кръг близки до правителството хора“.

Федералният резерв на САЩ е създаден през 1913 година и служи като централна банка на САЩ вече близо 100 години. Много американци обаче не са сигурни в ролята, която институцията играе за управлението на икономиката. Това е и една от причините тя често да бъде обвинявана за икономическите кризи, настъпващи в САЩ.

Рон Пол пък в момента пледира за прокарването на закон, който да позволи безпрецедентен до този момент одит на дейността на Фед. Този проект набира все повече поддръжници и скоро може да бъде гласуван от долната камара на американския парламент.

„Колкото повече се влошава икономиката, толкова повече власт иска да даде Конгреса на Федералния резерв. Трилиони долари се създават и унищожават от Фед, без към централната банка да има какъвто и да било надзор, смята Пол.

Като цяло книгата „Закрийте Фед“ се противопоставя силно на кейнсианската теория и отправя критики върху рисковете на намесата в икономиката, се казва в материал на CNBC. В САЩ Пол е известен като защитник на свободния пазар и австрийската школа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още