IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хонконг осъди бивш банкер от Morgan Stanley на 7 години затвор

Съдът наложи и глоба от $3 млн. на Ду Хун в най-големия скандал за търговия с вътрешна информация

12:55 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Хонконг осъди бивш банкер от Morgan Stanley на 7 години затвор

Съдът в Хонконг осъди бившия банкер от Morgan Stanley Ду Хун на седем години затвор и глоба от 23,3 млн. хонконгски долара (3 млн. щатски долара). Присъдата дойде след разследване на „безпрецедентен“ случай с вътрешна търговия в страната.

40-годишният Хун, който е родом от Пекин, е получил максималната присъда, а съдията по делото е обявил, че поведението му е било „ужасно, нечестно и подкупно“, предава АР.

„Размерът на измамата е безпрецедентен“, обяви съдията визирайки милионите, които Хун е превъртял в нерегламентираните сделки.

Адвокатът на подсъдимия не е посочил дали присъдата ще бъде обжалвана.

Хун бе обвинен по девет сделки с вътрешна информация с акции на Citic Resources Holdings Limited преди обявената от компанията през 2007 година новина за придобиване на друго дружество. Обвинения са били повдигнати и за това, че той е помогнал и на жена си да търгува със същите акции.

Според обвинението подсъдимият е закупил 26,7 млн. акции от Citig Resources в девет сделки между февруари и април 2007 година. През този период той е имал достъп до конфиденциална информация за плановете за придобиване на компания-собственик на петролно находище в Казахстан за 1 млрд. долара.

От нерегламентираните сделки Хун е извлякъл печалба от около 4,3 млн. долара.

Случаят е десетото дело за търговия с вътрешна информация откакто този тип сделки бяха обявени за криминално престъпление през 2003 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още