IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи ръст на богатството на щатските домакинства от 2007 г.

Ръстът отразява най-големия тримесечен скок в цените на акциите от 1998 г. и първото увеличение на стойността на жилищата от над две години

21:26 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първи ръст на богатството на щатските домакинства от 2007 г.

Богатството на домакинствата в САЩ е нараснало с 2 трлн. долара през второто тримесечие, като ръстът слага край на рекордния по продължителност спад на показателя.

Богатството на домакинствата и на организациите с идеална цел е скочило за периода до 53,1 трлн. долара от 51,1 трлн. долара за първото тримесечие, отбелязвайки първи ръст от третото тримесечие на 2007 г. насам, показа доклад на Федералния резерв. Статистиката се изготвя от 1952 г.

Ръстът отразява най-големия тримесечен скок в цените на акциите от 1998 г. и първото увеличение на стойността на жилищата от над две години. Заедно с нарасналите спестявания и по-малката задлъжнялост, увеличението на богатството е част от „оздравителния“ процес, през който домакинствата ще преминат през следващите години, преди потреблението да набере темп, пише Bloomberg.

“Голяма част от богатството беше загубена в тази рецесия, но изглежда все по-вероятно най-лошото да е преминало за повечето американци”, коментира преди излизането на доклада Крис Ръпки, главен финансов икономист на Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ в Ню Йорк.

За периода от последното тримесечие на 2007 г. до първото на тази богатството на щатските домакинства е намаляло с 13 трлн. долара.

Според обявения днес доклад през второто тримесечие богатството на домакинствата в корпоративни акции и взаимни фондове е нараснало с 1,36 трлн. долара, а активите, свързани с недвижими имоти - със 139 млрд. долара.

Освен това американците се „натоварват“ с по-малко кредити, благодарение на което спестяванията достигат 6 на сто от разполагаемите доходи през май – най-високо ниво от 1998 г.

Задлъжнялостта на потребителите е намаляла през тримесечието с 1,7 на сто на годишна база, което е четвърти пореден спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 17.09.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още