IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кунева критикува европейските банки за скрити такси

Най-объркващи са условията за банковите клиенти в Австрия и Франция, най-добро е положението в Холандия

16:44 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кунева критикува европейските банки за скрити такси

Европейската комисия (ЕК) планира идната седмица да отправи сериозна критика към банките за информацията, която предоставят на своите клиенти, пише European Voice.

На 22 септември еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева ще представи доклад, който е установил, че банките в Европа налагат на клиентите си скрити такси, използвайки схеми със сложна структура, които затрудняват клиентите да сравнят цените и да прехвърлят сметките си в друга банка.

ЕК ще публикува и проучване върху банковите такси, според което Австрия, Франция, Италия и Испания „не предлагат достатъчна прозрачност при банковите такси и са сред страните, в които банковите услуги са най-скъпи“.

Комисията ще обяви, че най-добро е положението в Холандия, която осигурява висока прозрачност и най-ниски разходи за обслужване. Относно България за момента няма конкретни данни.

Според доклада съществуват проблеми с информацията, която банките предоставят преди да сключат договор за банкови услуги, с прехвърлянето на сметки, с консултациите, предлагани на клиентите, както и във връзка с размера и прозрачността на банковите такси.

В заключение докладът отбелязва, че „структурирането на таксите по текущи сметки често е твърде непрозрачно, което прави почти невъзможно за клиентите да разберат колко точно плащат и да сравнят различните предложения“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още