IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Азия с едногодишен връх

Завръщането на доверието в глобалната икономика подкрепи борсовите индекси на континента

12:22 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Азия с едногодишен връх

Повечето акции от региона на Азия отбелязаха повишения днес, което изведе регионалния индекс MSCI Asia Pacific на едногодишен връх. Той напредна с 1,2 на сто до 119,04 пункта в резултат на завръщането на доверието в глобалната икономика.

Подкрепа на индексите оказа повишението в цените на суровините, след като златото се доближи до нов исторически рекорд, а петролът премина нивото от 72 долара за барел.

Инвеститорите в региона приеха положително зеления финал на вчерашната борсова сесия в САЩ, както и ръста на фючърсите върху американските индекси, които за момента индикират, че и днес ще има „зелена“ сесия.

Сред най-повишаващите се индекси днес се нареди хонконгският Hang Seng, който добави 1,7 на сто до 21 768,51 пункта. В Китай пък Shanghai Composite се повиши с 2 на сто до 3060,26 пункта, а тайванският Taiex напредна с 0,5 на сто до 7477,30 пункта.

На борсата в Токио Nikkei 225 се повиши с 1,7 на сто до 10 443,80 пункта, след като инвеститорите останаха доволни от ревизията в положителна посока на перспективите пред местната икономика. Тази сутрин централната банка взе решение да не променя лихвения процент, а в съобщението за това анализаторите прочетоха оптимизъм, предава Bloomberg.

Борсата в Южна Корея също постигна повишение, като Kospi напредна с 0,7 на сто до 3568,62 пункта. Повишения от съответно 1,4 и 1,1 на сто пък отчетоха водещите борсови индекси в Австралия и Нова Зеландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още