IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения вече припира за членство на Хърватия в ЕС

На 11 септември Словения отмени ветото си върху преговорите на Хърватия с ЕС, наложено заради граничен спор

11:50 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Словения вече припира за членство на Хърватия в ЕС

Словения, която в продължение на 9 месеца налагаше вето върху преговорите на Хърватия за влизане в ЕС, сега вече иска съседката й да се присъедини бързо към блока предвид очакванията по този начин да се стимулира растежа на Словения, е заявил министърът на икономиката на Словения Матей Лаховник.

“В интерес на нашата икономика е Хърватия да стане членка на ЕС”, е заявил в интервю Лаховник, цитиран от Bloomberg. “Много индустрии ще имат полза от членството на Хърватия”.

Словения, която попадна в дълбока рецесия, прекрати ветото си тази седмица, след като постигна споразумение за разрешаване на граничен спор с Хърватия, датиращ още от разпадането на Югославия преди 18 години. Според анализатори отпадането на границите при евентуално членство на Хърватия в ЕС ще допринесе полза на словенските компании в продажбите на едро и производството.

Износът, инвестициите и търсенето се свиха силно и в двете страни в условията на криза. Икономиката на Словения отчете спад от 9,3 на сто на годишна база през второто тримесечие, а тази на Хърватия - с 6,3 на сто.

Хърватският основен индекс Crobex отбелязва ръст всеки ден, откакто словенското правителство обяви края на ветото на 11 септември, увеличавайки печалбата си за тази година до 29 на сто.

Хърватия ще поднови преговорите си за влизане в ЕС на 2 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още