IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на доставките на петрол доведе до значителен ръст в неговата цена

Котировките напреднаха и заради поредното отстъпление на американския долар

08:40 | 17.09.09 г.
Спадът на доставките на петрол доведе до значителен ръст в неговата цена

Цената на петрола се върна отново над нивото от 72 долара след като статистическите данни показаха спад на запасите от енергийната суровина в САЩ. Той възлезе на 4,73 млн. барела, което се оказа силно изненадващо с оглед пазарните очаквания.

Според наблюдатели спадът на запасите не е необичаен за това време на годината, когато рафинериите забавят покупките си от петрол, тъй като самото търсене отслабва и посягат на запасите, съобщава Bloomberg. Те обаче очакваха далеч по-органиено свиване на запасите с около 2,5 млн. барела.

На борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през октомври повишиха цената си с 2,2 на сто и вчерашната сесия приключи при ниво от 72,51 долара за барел. Тази сутрин суровината губи 0,46 на сто до 72,18 долара за барел.

Подкрепа на котировките оказа и поредното отстъпление на американския долар. Вчера той падна до ниво от 1,4737 EUR/USD, което не се беше случвало от 25 септември миналата година.

Тази сутрин петролът от сорта брент се търгува по 71,30 долара за барел на електронната платформа на борсата в Лондон.

*Актуално към 8:35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още