IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсата в Ню Йорк се изстреля след оптимистични икономически данни

Ръстът на индустриалното производство даде тласък на американските акции

23:00 | 16.09.09 г.
Борсата в Ню Йорк се изстреля след оптимистични икономически данни

Сесията на борсата в Ню Йорк днес приключи с чувствителен ръст за американските книжа. Фактор на оптимистичните нагласи на Wall Street станаха данните за индустриалното производство и задържането на инфлацията в САЩ.

Статистическите данни за индустриалното производство показаха възстановяване за втори пореден месец. През август месец то се е повишило с 0,8% при очакван ръст от 0,6 на сто.

От друга страна потребителските цени се увеличиха с 0,4% през миналия месец, което e над средната прогноза на икономистите за 0,3% ръст на Индекса на потребителските цени. Покачването на инфлацията се дължи на поскъпването на енергийните суровини и храните.

Без този ефект, потребителската инфлация през август е 0,1%, което съвпадна със очакванията на Wall Street и показа, че на настоящия етап инфлацията в страната не е на дневен ред.

Оптимистичните данни за индустриалното производство идват ден след като шефът на Федералния резерв на страната Бен Бернанке заяви, че е много вероятно рецесията в страната вече да е приключила, но предупреди, че икономическият растеж няма да е достатъчен безработицата да започне да спада.

Дефицитът по текущата сметка на САЩ падна до най-ниското си ниво за последните 18 години през второто тримесечие на годината. Дупката в текущата сметка възлезе на 98,8 млрд. долара, което се равнява на 2,8 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

Dow Jones IA се повиши с 1,11% до 9 791 пункта, Nasdaq затвори с актив от 1,45% до 2 133 пункта, а S&P 500 показва нарастване от 1,53% до 1 068 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още