IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доверието в глобалната икономика остава рекордно високо

Индексът на глобалното доверие получава подкрепа от сигналите за край на рецесията и позитивните икономически новини

15:31 | 16.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Доверието в глобалната икономика остава рекордно високо

Доверието в глобалната икономика се задържа на рекордния си връх през септември след поредицата от доклади, предполагащи край на рецесията, и изказванията на повечето лидери, че няма да се бърза с изтеглянето на икономическите стимули от пазара.

Индексът Professional Global Confidence, който се разработва от Bloomberg и обхваща инвеститорите от шест континента, напредна до 58,54 пункта през този месец и след стойността от 58,12 пункта за август остава на положителна територия за втори пореден месец.

Стойности на показателя над 50 се считат за позитивна нагласа, тъй като показват превес на оптимистичните прогнози над песимистичните.

Особено силно повишаване на доверието се наблюдава в двете водещи икономики от еврозоната – Германия и Франция. Това се случва след неочакваното връщане на двете страни към икономически растеж през последното тримесечие.

Проучването на Bloomberg е направено през периода 7-11 септември и обхваща 1800 от професионалните потребители на услугите на агенцията.

Най-силно доверието расте в региона на Латинска Америка, където индексът на доверието скача от 57,6 пункта през август до 65,5 пункта през септември. В Западна Европа като цяло пък ситуацията остава не така оптимистична, като показателят нараства от 41,1 до 43,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 16.09.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още