IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия ще получи $14 млн. от уреждане на спор с американска банка

След двугодишен съдебен процес двете страни ще постигнат споразумение и Русия ще бъде обезщетена

15:09 | 16.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия ще получи $14 млн. от уреждане на спор с американска банка

Руското правителство е постигнало извънсъдебно споразумение по делото срещу американската банка Bank of New York Mellon. Новината бе съобщена лично от финансовия министър на Русия Алексей Кудрин, според когото споразумението по делото за 22,5 млрд. долара „ще бъде подписано скоро“.

Делото бе заведено от Русия преди две години и касае скандален случай отпреди десет години, при който вицепрезидентът на банката и нейният съпруг бяха обвинени за източване на 7,5 млрд. долара от Русия по сметки на финансовата институция. Това е накарало властите в страната да започнат процес за заплащане на необходимите за трансферите данъци, предава АР.

Споразумението ще бъде подписано, тъй като според Кудрин „няма достатъчно информация за спечелване на делото“. „Вината не е била доказана и е подписано извънсъдебно споразумение“, обяви той.

Съгласно договореностите Русия ще получи 14 млн. долара като компенсация на направените в САЩ съдебни разходи. Освен това Bank of New York Mellon щяла да предостави заем от 4 млрд. долара на Русия при преференциални условия.

Този заем не бил във връзка със споразумението, но бил „акт на добра воля“ и показвал „отношението на банката към Русия в труден момент, когато руската икономика се нуждае от финансови ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още