IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан: Политиката на САЩ ме притеснява

Специалистът е притеснен, че Конгресът може да попречи на централната банка да изпълни задачите си

09:25 | 16.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Политиката на САЩ ме притеснява

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан заяви, че изпитва опасения относно това, че законодателите в страната може да попречат на опитите на централната банка да преустанови монетарните стимули навреме.

„Политиката на САЩ е това, което ме притеснява – дали Конгресът ще се чувства комфортно, когато Фед започне да изтегля стимулите“, обяви Грийнспан в телевизионна конференция за клиентите на Deutsche Bank Securities, проведена в Лондон днес.

В изказването си именитият специалист посочи, че ако инфлацията се завърне с висок темп, то пазарите на дългосрочно кредитиране, какъвто е и облигационният пазар, ще понесат сериозен удар, предава Bloomberg.

Грийнспан заяви още, че САЩ трябва да предприемат мерки да намалят „много опасното“ си ниво на задлъжнялост, тъй като то влияе силно негативно на курса на американския долар. „Трябва незабавно да се противопоставим на този проблем“, уверен е Грийнспан.

Относно предстоящото полугодие Грийнспан смята, че то е доста лесно за предсказване. „Следващите шест месеца изглеждат доста лесни: без инфлация, с добър икономически растеж. Нещата се променят и изглеждат добре в краткосрочен план“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още