IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гордън Браун призна: Има нужда от съкращения в бюджета

Британският премиер за първи път заявява, че са необходими съкращения на разходите

21:16 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гордън Браун призна: Има нужда от съкращения в бюджета

Британският премиер Гордън Браун призна днес, че ще се наложи правителството да намали разходите си, за да се справи с растящия дълг на страната, съобщи Ройтерс.

Браун изложи позицията си, че ще има съкращения на разходите, дори това да означава вземане на трудни решения, след седмици на спекулации какъв ще е курсът на политиката на управляващата лейбъристка партия с оглед на изборите през юни следващата година.

"Ще намалим разходите, ще изрежем програмите, които не са необходими, ще понижим приоритетите в бюджета", заяви премиерът в реч пред профсъюзни лидери. Това е първият случай, в който той признава, че са необходими съкращения на разходите.

Той обаче обещава, че плановете за съкращенията, които ще бъдат обявени в следващите месеци, няма да засегнат жизненоважни услуги, на които хората разчитат.

Премиерът не е посочил подробно къде ще се правят съкращения, но очакванията са те да засегнат отбраната.

Прогнозите са, че тази година бюджетният дефицит на Великобритания ще се удвои до около 12 на сто от БВП на страната.

Консервативната партия, която се очаква да спечели изборите, вече обяви, че ще трябва да се направят съкращения в бюджета, за да се намалят дефицитът и дългът.

Плановете на Браун вероятно ще срещнат силна съпротива от профсъюзите, чиито лидери се събират на годишната си конференция в Ливърпул тази седмица. Някои синдикати заплашиха със стачки при съкращения на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още