IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговската политика на Обама заплашвала 586 хил. работни места

Близо две трети от тези работни места са под въпрос в резултат на неуспеха на Конгреса да одобри споразуменията за свободна търговия с Колумбия и Южна Корея

19:47 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търговската политика на Обама заплашвала 586 хил. работни места

Търговската политика на президента на САЩ Барак Обама и на контролирания от демократите Конгрес от началото на тази година може да доведе до загубата на 585 800 работни места в страната, предаде Ройтерс резултатите от проучване, поръчано от Търговската камара на САЩ.

Според изследването близо две трети от тези работни места, или 383 400, ще са в резултат на неуспеха на Конгреса да одобри споразуменията за свободна търговия с Колумбия и Южна Корея.

По време на кандидат президентската си кампания Обама се обяви против тези споразумения, но обеща да настоява за одобрението им, след като бъдат изчистени някои проблемни моменти по тях, посочени от членовете на демократическата партия.

Споразумението за свободна търговия между САЩ Колумбия беше подписано през ноември 2006 г., а това с Южна Корея – през юли 2007 г. Такова споразумение страната има и с Панама, но и трите все още не са изпратени от Обама за гласуване в Конгреса.

Проучването посочва като друга причина за евентуална загуба на работни места закона "Купувай американското", приет по-рано тази година от Конгреса като част от пакета стимули за икономиката.

Докладът критикува и неуспеха на администрацията на Белия дом да разреши трансграничен спор с Мексико, което заплашвало други 25 600 работни места в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още