IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция преговаря за включване в проекта за газопровода „Южен поток“

Френската EdF иска поне 10% участие в „Южен поток“, в който сета по 50% имат Газпром и Eni

17:19 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Франция преговаря за включване в проекта за газопровода „Южен поток“

Газпром и френският концерн Electricite de France (EdF) водят преговори за включването на EdF в проекта за газопровода „Южен поток“, като участието на френската компания да бъде не по-малко от 10%, пише „Комерсант“, позовавайки се на собствени високопоставени източници. Според информацията преговорите се водят от около половин година, но през лятото са се активизирали.

Очакванията са скоро официално да бъде подписан меморандум за сътрудничество между Газпром и EdF, който вече е съгласуван и парафиран. Документът предвижда сътрудничество по широк кръг въпроси, като главното е именно получаване от EdF на поне 10% участие в „Южен поток“, в замяна на дългосрочни договори за доставки на газ за газовите електроцентрали на френската компания в Европа, намиращи се по маршрута на „Южен поток“.

В EdF държавата има 84,66% участие, като компанията произвежда 75% от електроенергията на Франция. Концернът за 2008 г. има приходи от 64,3 млрд. евро и нетна печалба от 4,3 млрд. евро.

В „Южен поток“, чийто маршрут минава и през територията на България, по 50% участие имат Газпром и италианската Eni. Оттам засега не коментират евентуалното присъединяване на френската компания към проекта, което според някои анализатори би отслабило позицията на Eni в проекта, но би придало повече политическа тежест на „Южен поток“ в конкуренцията с „Набуко“.

Друга крупна френска компания - GDF Suez, от месеци води преговори за присъединяване към проекта „Северен поток“, където водещ дял има също Газпром, а с по 20% участие са BASF-Wintershall и E.ON Ruhrgas, а N.V. Nederlandse Gasunie има 9%. Според последната информация от ръководството на руския концерн, GDF Suez ще получи 9%-ен дял в „Северен поток“ за сметка на миноритарните участници, което ще стане през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още