IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов ръст в продажбите на автомобили в Европа

Отбелязаният годишен ръст през август е 3%

13:53 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов ръст в продажбите на автомобили в Европа

Продажбите на нови автомобили в Европа, които нараснаха с 2,8% през юли на годишна база, през август се увеличават с нови 3%, като продължават да бъдат стимулирани от правителствените политики в отделни страни за отпускане на субсидии при покупка на нова кола и предаване на старата за скрап. Това става ясно от обявените днес данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили.

„Покачването, започнало през юни след 14 месеца на спад, принципно отразява ефекта от плановете за стимулиране (на покупката на нови коли) на редица европейски пазари“, посочват в съобщение от асоциацията.

Общо над 1,29 млн. нови автомобила са били закупени през юли, а през август броят им възлиза на над 829 хил. Разглеждат се 28 пазара на Стария континент – страните членки на ЕС без Кипър и Малта, но с Исландия, Норвегия и Швейцария.

От началото на годината до края на август продажбите все пак бележат спад в сравнение със същия период на 2008 г., като понижението се равнява на 8,2% до 9,57 млн. броя.

У нас продажбите на нови коли за август възлизат на 1812 броя, което е спад от близо 60% спрямо август 2008, а понижението за юли беше от 52% до 2524 броя.

За осеммесечния период на тази година продажбите в България са общо 18 493 броя, с намаление от 50,02% спрямо януари-август 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още