IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джим Роджърс: Поне още 10 банки трябваше да фалират с Lehman

Регулаторите, които позволиха поемането на големи рискове, трябва да са в затвора, смята инвеститорът

17:50 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Поне още 10 банки трябваше да фалират с Lehman

Федералният резерв и финансовото министерство на САЩ трябваше да оставят още десет банки да фалират, а не само Lehman Brothers, за да може финансовата система да се изчисти сама, смята инвеститорът Джим Роджърс.

Купищата пари, хвърлени на пазарите, не са разрешили фундаменталните проблеми на задлъжнялостта. Тяхното отстраняване е можело да стане само с оставянето на още финансови институции да фалират.

Регулаторите пък трябвало да бъдат в затвора заради това, че са позволили „дивия капитализъм” в Америка, обявява Роджърс пред CNBC.

„Когато Lehman Brothers банкрутира, аз си помислих: слава богу, че оставиха някой да колабира”, заявява Роджърс и добавя, че тогавашният финансов министър Хенри Полсън е трябвало да остави още 10 банки да сторят същото.

Вместо това обаче „всички представители на правителството и бюрократи се зарадвали на банкрута на Lehman, тъй като така можели да скочат и да подкрепят банките”, смята Роджърс.

Оставянето на „болните“ банки да фалират щяло да позволи на относително по-здравите да се възстановят по-бързо, но тъй като това не е направено, сега правителствата рискуват да се занимават с банки „зомбита“ в продължение на години.

„Това, което правим сега, е да вземаме активи от ръцете на компетентните хора и да ги даваме на некомпетентните, казвайки им „сега вие можете да се състезавате с компетентните с техните пари’”, смята още Роджърс.

Според Роджърс още Long-Term Capital Management – хедж-фондът, който бе спасен от правителството на САЩ преди близо 10 години, е трябвало да бъде оставен да фалира и това е щяло да подейства отрезвително на финансовата система относно поемането на рискове.

„Истинският проблем през последните 10-15 години беше това, че регулаторите не оставиха никого да фалира. Ако го бяха направили, проблемите щяха да са разрешени отдавна. Нямам представа защо тези хора (регулаторите) не са в затвора”, завършва Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още