IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сърбия ще съкрати 20% от държавните служители, за да вземе пари от МВФ

Страната ще трябва да освободи голяма част от администрацията, за да получи транш от 3 млрд. евро от фонда

15:40 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Сърбия ще съкрати 20% от държавните служители, за да вземе пари от МВФ

Сърбия може би ще трябва да съкрати една пета от заетите в държавната администрация 70 хил. души, за да може да отговори на изискванията на Международния валутен фонд (МВФ) за получаване на заем.

Финансовият министър на страната Диана Драгутиновия обяви, че се планират нови съкращения, което става непосредствено преди подновяването на разговорите с фонда идния месец, предава ВВС.

От МВФ отложиха отпускането на втория транш от договорения по-рано кредит, тъй като не са изпълнени всички изисквания за реформите. Траншът трябваше да бъде в размер на 3 млрд. евро.

Новите съкращения със сигурност ще обтегнат още напрежението в страната. Към момента безработицата в Сърбия е 18 на сто, а прогнозите са икономиката да се свие с над 5 на сто за тази година.

Сред предложенията на МВФ за борба с кризата са увеличаване на данъка върху добавената стойност, който е в размер на 18%. Така според икономистите от фонда ще се затвори голяма част от дупката в бюджета на страната. Той пък е в размер на 4,5 на сто от брутния вътрешен продукт.

Предложението на Сърбия е чрез съкращения да дефицитът да се свие до 4 на сто от БВП, без да се пипа ДДС, но от МВФ настояват за съкращаване на дупката в бюджета до максимум 3,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още