fallback

Анализатори са песимисти за Румъния, рано било да се говори за растеж

Свиване на БВП за втора година прогнозират от Capital Economics заради безработицата и лошите кредити

12:26 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Румънската икономика, която според централната банка на страната излиза от рецесията, ще се свие за втора година вследствие ръста на безработицата и на лошите кредити, както и на свиването в същото време на разходите на правителството, смята Нийл Шиъринг от Capital Economics.

“Твърде рано е и малко обезпокоително да се говори за възстановяване”, твърди Шиъринг, който е експерт по икономиките на Източна Европа, цитиран от Bloomberg. “Перспективата очевидно се е подобрила, но все още има твърде много рискове за спад. Очакваме свиване на икономиката с половин процентен пункт следващата година”.

Становището на икономиста контрира твърденията на румънското правителство, че страната започва да се възстановява, след като индустриалното производство и продажбите на дребно отчетоха подобрение, а спадът на БВП се забави през второто тримесечие. Правителството прогнозира излизане от рецесията през четвъртото тримесечие и растеж от 1% следващата година.

Франция и Германия, на които Румъния разчита за износа си и за инвестиции, излязоха от рецесията през второто тримесечие, което даде основания на анализатори да очакват възстановяване в по-голямата част от Източна Европа до края на тази година.

Индустриалното производство на Румъния е забавило темпа си на спад до 6,9 на сто на годишна база през юли от 8,9% през юни, а намалението на продажбите на дребно се е забавило до 13,8 на сто от 17,3 на сто, показаха данни на Националния статистически институт на страната миналата седмица. Свиването на БВП пък се е забавило до 1,1 на сто на тримесечна база през второто тримесечие от 2,9 на сто през първото.

Безработицата обаче е нараснала до 6,6 на сто през август от 6,3 на сто през юли, а износът е намалял с 14,5 на сто на годишна база. Преките чуждестранни инвестиции пък са се понижили почти наполовина , а лошите кредити са се утроили. На годишна база свиването на икономиката през второто тримесечие се е задълбочило до 8,7 на сто от 6,2 на сто през първото.

Шиъринг е песимистично настроен, че лошите кредити и пазарът на труда ще продължават да се влошават, което допълнително ще изложи на риск банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още