IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори са песимисти за Румъния, рано било да се говори за растеж

Свиване на БВП за втора година прогнозират от Capital Economics заради безработицата и лошите кредити

12:26 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори са песимисти за Румъния, рано било да се говори за растеж

Румънската икономика, която според централната банка на страната излиза от рецесията, ще се свие за втора година вследствие ръста на безработицата и на лошите кредити, както и на свиването в същото време на разходите на правителството, смята Нийл Шиъринг от Capital Economics.

“Твърде рано е и малко обезпокоително да се говори за възстановяване”, твърди Шиъринг, който е експерт по икономиките на Източна Европа, цитиран от Bloomberg. “Перспективата очевидно се е подобрила, но все още има твърде много рискове за спад. Очакваме свиване на икономиката с половин процентен пункт следващата година”.

Становището на икономиста контрира твърденията на румънското правителство, че страната започва да се възстановява, след като индустриалното производство и продажбите на дребно отчетоха подобрение, а спадът на БВП се забави през второто тримесечие. Правителството прогнозира излизане от рецесията през четвъртото тримесечие и растеж от 1% следващата година.

Франция и Германия, на които Румъния разчита за износа си и за инвестиции, излязоха от рецесията през второто тримесечие, което даде основания на анализатори да очакват възстановяване в по-голямата част от Източна Европа до края на тази година.

Индустриалното производство на Румъния е забавило темпа си на спад до 6,9 на сто на годишна база през юли от 8,9% през юни, а намалението на продажбите на дребно се е забавило до 13,8 на сто от 17,3 на сто, показаха данни на Националния статистически институт на страната миналата седмица. Свиването на БВП пък се е забавило до 1,1 на сто на тримесечна база през второто тримесечие от 2,9 на сто през първото.

Безработицата обаче е нараснала до 6,6 на сто през август от 6,3 на сто през юли, а износът е намалял с 14,5 на сто на годишна база. Преките чуждестранни инвестиции пък са се понижили почти наполовина , а лошите кредити са се утроили. На годишна база свиването на икономиката през второто тримесечие се е задълбочило до 8,7 на сто от 6,2 на сто през първото.

Шиъринг е песимистично настроен, че лошите кредити и пазарът на труда ще продължават да се влошават, което допълнително ще изложи на риск банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 24.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още