IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия отказа на ОПЕК да намали добива на петрол

Големият износ от Русия може да доведе през третото тримесечие до понижаване цените на петрола

10:43 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия отказа на ОПЕК да намали добива на петрол

Страните членки на ОПЕК в края на миналата седмица взеха решение да не повишават добива си на петрол, като същевременно призоваха Русия да намали своя добив. Напоследък средната цена на петрола, добиван от ОПЕК, е 69,23 долара за барел и картелът не би искал тя да пада, се казва в коментар на „Комерсант“. Генералният секретар на ОПЕК Абдула ал Бадри направо заяви, че е „разтревожен“ от нежеланието на Русия да си сътрудничи с картела.

Представител на ОПЕК е напомнил, че през декември 2008 г., когато цените на нефта падаха под 40 долара за барел, руските власти са уверявали ОПЕК в готовността страната да си сътрудничи с организацията и да намали добива на петрол в подкрепа на цената му. Едновременно с това обаче Русия е предоставила данъчни облекчения за разработването на нови находища на петрол в Сибир. В резултат на това трите компании, работещи там, които са и най-големите в Русия в сектора – Роснефт, Лукойл и ТНК-ВР, са се постарали да добиват по-големи количества петрол. И сега Русия вече стана най-големият в света износител на петрол, изпреварвайки Саудитска Арабия.

В тази връзка от ръководството на ОПЕК коментират, че големият износ от Русия може да доведе през третото тримесечие до понижаване цените на петрола и че Русия използва ограничаването на износа на ОПЕК, за да разшири пазарния си дял за сметка на картела.

В отговор на изявленията на ОПЕК руският министър на енергетиката Сергей Шматко пък е заявил, че „Русия няма официални задължения и ангажименти спрямо ОПЕК, с които да се съобразява“.

Представители на руски енергийни компании коментират от своя страна, че докато в страните от ОПЕК петролният отрасъл е национализиран и решенията за обема на добива на нефт се вземат от държавата, то в Русия държавата няма пълен контрол в нито една петролна компания и не може пряко да повлияе на добива на нефт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още