IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландия предложи две опции на кредиторите на Glitnir да си върнат парите

Единият вариант е създаването на нова банка, в която кредиторите да държат 95 на сто

10:35 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия предложи две опции на кредиторите на Glitnir да си върнат парите

Близо година след фалита на исландската банка Glitnir правителството на страната представи условията, при които тя евентуално да възобнови дейността.

Държавата предлага на кредиторите на Glitnir две възможности да си върнат парите.

Правителството предпочита като опция създаването на нова банка - Islandsbanki, в която кредиторите да държат 95%, а държавата да задържи 5%. По този начин на правителството няма да се наложи да инвестира нови средства в банката. През август държавата се ангажира да инжектира до 277 млрд. крони (2,2 млрд. долара) в рекапитализацията на трите основни банки в страната - Glitnir, Landsbanki и Kaupthing.

Алтернативата е Islandsbanki да остане под контрола на правителството. При такова развитие инвеститорите ще бъдат компенсирани чрез продажба на облигации, които се прогнозира да им дадат участие от 90% в банката до 2015 г.

Кредиторите имат срок да изберат една от двете възможности до 30 септември.

Glitnir, която беше третата по големина банка в страната, фалира заедно с другите две големи финансови институции на острова през есента на миналата година и беше национализирана, припомня ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още